Nog meer dood en verderf
Gisteravond hebben we nog een geweldige eetervaring gehad in een restaurant met een praatgrage ober vol grootse verhalen. Zelfs ruim 165 jaar na de eenwording van Italië was hij het er nog steeds niet mee eens, want hij beweerde stellig en benadrukte met het kenmerkende handgebaar: 'Non sono Italiano, sono Siciliano' Ook vertelde hij bijna met een soort respect over de vroegere erecode van de Cosa Nostra. 'Destijds vermoordden ze je niet als je vrouw of kinderen erbij waren. Ze wachtten tot je alleen was.'
'Well, how decent of them' reageert de Amerikaan aan het tafeltje naast ons.
Hoe decent het er werkelijk aan toe ging horen, zien en lezen we vandaag in het No Maffia Memorial Museum. Het is vrij toegankelijk, maar een donatie wordt gewaardeerd. Na het zien van de expositie vol gruwelijke beelden en verhalen van keiharde liquidaties, explosies, dood en verderf doneren wij royaal.
Verder bezoeken we vandaag nog twee bijzondere kerken en dwalen nog eens langs de hoogtepunten van de stad. Vandaag is onze laatste dag in Palermo dus willen we nog één keer de sfeer proeven. En waar kan dat beter dan op de straatmarkt van Il Capo. Een soort enclave van smalle steegjes volgestouwd met kraampjes. Veel dezelfde prullaria, goedkope kleding en souvenirs, maar ook heel veel lekkers. De geuren van kruiden, vis en het veelal gefrituurde streetfood zijn onweerstaanbaar. Daar waar het kan zijn er nog tafeltjes en stoeltjes tussen de kraampjes gepropt en hier genieten wij van onze lunch.
Het toetje komt natuurlijk altijd als laatste. Een moderne balletvoorstelling in het iconische theater van Palermo. Vindt Wim dat ook leuk, hoor ik je denken. Nou ballet is niet per se zijn ding, maar naar het grootste operagebouw van Italië van binnen zien en fotograferen maakt hem wel blij. Bovendien is hier de beroemde slotscène opgenomen van het laatste deel van The Godfather. Daarin wordt hoofdpersoon Michael Corleone keihard geconfronteerd met zijn levenspad wanneer zijn geliefde dochter voor zijn ogen wordt geliquideerd op de trappen van het beroemde operahuis. Zo blijven we vandaag een beetje in de ban van de maffia.

😊
Spannend hoor al dat maffiozo