Het lichaam van Christus

4 juni 2026 - Sevilla, Spanje

Als onze nog steeds geblesseerde en grieperige lijven ons niet tot rust dwingen doet het lichaam van Christus dat wel. Een groot deel van de dag kom je de stad niet in of uit. Het is loeidruk en alles is afgezet voor Corpus Christi, een feestdag waarop gevierd wordt dat Jezus zijn lichaam (symbolisch) gaf in de vorm van brood. Dit soort weetjes lepelt Wim trouwens zo op uit zijn blote snotkoppie, en dat notabene als (van zijn geloof) gevallen kleinzoon van een protestantse dominee.

DSC04992

Het centrale punt van de festiviteiten is natuurlijk de kathedraal, start- en vertrekpunt van de processie. Dat schouwspel speelt zich precies af pal voor ons appartement, waardoor we voor de belangrijkste bezienswaardigheid van vandaag de deur niet uit hoeven. En al zouden we dat gewild hebben, dan is het onmogelijk. De hele ochtend kunnen we geen kant op en nemen noodgedwongen de rust waar we ook gewoon behoefte aan hebben.

Hoewel, rust is relatief met al dat leven voor de deur. Vanmorgen om 7.30 uur werden we gewekt met gebeier en dat is de hele ochtend zo doorgegaan. De klokken kondigen telkens een nieuwe stoet aan, koorknapen, fanfare en het ene heiligbeeld na het andere trekt voorbij ons balkon met eersterangs zicht. Dit is van een geheel andere orde dan de toch ook best indrukwekkende processie die we met Pinksteren in Malaga zagen. We hebben onbewust wel de juiste periode uitgezocht deze reis.

DSC05001

DSC05003

Om exact 13.00 uur wordt het lichaam van Christus de kathedraal in gedragen en begint de mis. Pas dan kunnen wij naar buiten, al blijft dat een claustrofobische ervaring met zoveel drukte. Even een boodschap halen bij de super om de hoek is een hele onderneming, want hoewel de grootste stoet voorbij is, lopen er nog wat kleinere optochten door de smalle straatjes.

DSC05007 (1)

Maar ondanks de opstoppingen en de massaliteit hangt er een gemoedelijk sfeertje. Het ruikt overal heerlijk naar mirre en de rozemarijntakken waarmee de stad rijkelijk is versierd. Overal zijn festiviteiten, kraampjes en (gratis) concerten. Ik laat me verleiden tot de aanschaf van korenhalmen die kennelijk symbool staan voor de cyclus van het leven en de wederopstanding.  Wees dus gewaarschuwd: I'll be back.

20260604_112204

Begin van de avond stappen we op een bootje voor een vaartocht op de rivier Guadalquivir. Zo zien we, zonder al te veel inspanning toch ook weer veel van Sevilla vanuit een ander perspectief. Het is heerlijk relaxed op het bootje met een klein gezelschap. De sangria smaakt deze keer niet naar ranja en komt gigantisch hard binnen. Volgens Wim komt dat doordat  - hij stond erbij toen ze hem maakten - er drie soorten sterke drank in zitten. Olé!

20260604_190418

DSC05042

DSC05026

Wanneer we weer aanmeren is het golden hour, het favoriete uurtje van mijn persoonlijke fotograaf. We slenteren door straatjes die we nog niet eerder verkend hebben, zonder de mensenmassa's. De rust is teruggekeerd in de stad. Op de vaandels na herinnert niks meer aan de festiviteiten van vandaag. Ons is het een raadsel hoe ze zo snel alles weer hebben afgebroken. Het moet haast met hulp van de heilige geest zijn.

DSC05059 (1) (1)

DSC05053 (1)

DSC05058 (1)

1. Gerard:
    4 juni 2026
    Deze feestdag hebben we lang geleden meegemaakt in Jeres de la Frontera. Oneerbiedig werd dat door onze gastheer en - vrouw “ het sjouwen met betlden” genoemd. Wat toen opviel dat alle inwoners gekleed waren in de authentieke klederdracht. Was dat niet in Sevilla?
  2. Wim & Andrea:
    5 juni 2026
    Haha nou zo hebben wij er ook af en toe naar gekeken. Wat is het doel om met een loodzwaar altaarstuk te gaan sjouwen door de stad om die vervolgens weer op exact dezelfde plek neer te zetten?
    Afgezien van de mensen in de parade heb ik niemand in klederdracht gezien
  3. Meta:
    5 juni 2026
    Ik citeer; Wanneer we weer aanmeren is het golden hour(shower), het favoriete uurtje van mijn persoonlijke fotograaf.(slaaf)….
    Mijn hersenen doen rare dingen als ik om 2 uur snachts wakker wordt 🤣🤣
  4. Wim & Andrea:
    🤣🤣
  5. Ingrid Hut:
    5 juni 2026
    En wij zijn nu onderweg naar jullie bedrogen minnares. Zullen we haar de groeten doen en de belofte dat jullie het snel komen goedmaken?
    Geniet nog van jullie Spaanse avontuurtje ❤️
  6. Wim & Andrea:
    5 juni 2026
    O heerlijk. Geniet ervan. En ja, zeg haar maar dat ze ondanks het genieten onze nummer 1 blijft.